Fair play charter


Fair Play Charter
VK Langemark-Poelkapelle vraagt aan elke speler, trainer, begeleider en supporter om het door de Belgische Voetbalbond gesteunde ‘Fair Play Charter’ van de FIFA te respecteren, met name:
  1. Respect voor de spelregels
  2. Respect voor de scheidsrechters en de officials
  3. Respect voor je eigen club
  4. Respect voor de tegenstrever
  5. Respect voor je medemaats
  6. Respect voor alle collega-voetballers
  7. Respect voor de supporters van andere ploegen
  8. Respect voor jezelf, zeg nee tegen alcohol, roken en drugs.


Vijf gouden tips voor gedrag langs de lijn

1. Plezier gaat voor presteren!
In plaats van ‘heb je gewonnen?’ en ‘heb je gescoord?’ kun je ook vragen: ‘was het leuk?’ en ‘hoe ging het?’ Zo haal je de nadruk van het presteren af en leer je kinderen dat plezier voorop staat. Vanuit plezier voor een sport gaat een kind presteren naar kunnen.

2. Moedig aan, maar coach niet meeAanwijzingen geven is verwarrend en afleidend. Hoe goed bedoeld ook, als ouder je kind vanaf de kant coachen en vertellen wat hij moet doen is geen goed idee. Als er een coach is, maakt die afspraken met het team en die kunnen anders zijn dan dat wat jij roept. Daarnaast kan het je kind uit zijn spel halen of ervoor zorgen dat hij zijn zelfvertrouwen kwijtraakt. Zeker als dat wat je roept negatief is…

3. Moedig alle kinderen aan, niet alleen die van jezelf!
Niet alle ouders zijn erbij of kunnen erbij zijn. Als iedereen die er staat het hele team aanmoedigt, is dat wel zo leuk voor allemaal.

4. Geef zelf het goede voorbeeld
Heb respect tegen de scheidsrechter. Soms moeilijk maar echt een must. Soms zit het mee en soms zit het tegen, dat hoort bij de sport en wij zijn er om onze kinderen te laten zien en zo te leren dat een scheidsrechter zijn best doet en dat we daar met respect mee om moeten gaan.

5. Laat je kind zijn of haar sport zelf beleven
Laat je kind zelf aangeven en de leiding nemen in hoe intensief en hoog het wil sporten. Dan beleeft het echt plezier aan zijn sport! 

Code voor de ouders en supporters

Ik zal:

• Een aangename en zorgzame sfeer creĆ«ren
• Onthouden dat kinderen spelen voor hun plezier
• Hun inspanningen en spel toejuichen (complimenteren)
• Altijd respect hebben voor de scheidsrechters
• Het veld onder geen beding betreden
• De trainer zijn job laten doen en de spelers niet zeggen wat ze moeten doen
• De spelers ondersteunen met aanmoedigingen om respect te hebben voor hun positie op het veld, scheidsrechters, afgevaardigden en trainer
• Geen kritiek geven aan spelers wanneer zij fouten maken (uit fouten leert men waardoor ontwikkeling mogelijk wordt gemaakt) en geen scheldwoorden roepen of agressief gedrag uiten naar eender wie dan ook
Ik versta: dat indien ik deze code niet respecteer of naleef dat  sancties kunnen worden toegekend.